Den 21 oktober 1898 visades rörlig film för första gången i Oskarshamn. Det skedde i ordenshuset Valhall som låg där Vallhallaskolan ligger idag. Förmodligen var det många som häpnade inför denna upplevelse, men det dröjde nästan åtta år innan en regelrätt biografsalong öppnades i staden. Det var kinematografen Grand som låg i Smålands Enskilda banks nybyggda hus vid stora torget – det hus där Hotell Post ligger idag.

Den som på allvar kom att sätta fart på biograflivet i Oskarshamn var Carl Johan Andersson som 1912 flyttade till Oskarshamn från Värmland. Han köpte det gamla ordenshuset Valhall, där den första filmvisningen i staden gjordes 14 år tidigare, och började använda det som biograf. 1916 var Andersson mogen att inviga Oskarshamns första byggnad som från början var avsedd som biograf, Metropol vid nuvarande Frejgatan. Så småningom byggde ”Bio-Anders” ytterligare en biograf, Palladium vid Postmästargatan (det som idag är Flanaden), för att sedan kröna sitt verk med den moderna och påkostade funkisbion Saga i hörnet Hantverksgatan-Köpmangatan, vilken invigdes den 12 augusti 1940.

Saga kom till när bion hade sin absoluta storhetstid. Filmen var etablerad som det stora och relativt billiga folknöjet och TV:n hade ännu inte kommit. Det flitiga biobesökandet gav ”Bio-Anders” möjlighet att satsa stort vid byggandet av biografen. Förutom en stor biosalong innehöll huset både kafé, butiker och en lägenhet. Arkitekt var Ragnar Berggren som, i egenskap av stadsingenjör i Oskarshamn, också tycks ha varit den person som godkände ritningarna för bygglov!

Innanför glasdörrarna i byggnadens mjukt rundade hörn möttes besökarna av en stor oval vestibul och väl inne i biosalongen kunde man njuta av utsmyckning utförd av traktens egen store skulptör Arvid Källström. Också den vackra ridån framför bioduken hade formgivits av Källström. Valde man att besöka Oderths café, vars servering låg ovanpå vestibulen, kunde man i det ovala rummet också se vackra reliefer av samme konstnär.

Den lilla balkongen som ni ser ovanför blomsteraffären på bilden hade en viktig funktion. För att komma in i biografens maskinrum måste man nämligen gå via denna balkong. Det berodde på att den tidens filmer var mycket brandfarliga och för att förhindra eldens spridning till andra delar av biografen fanns ingen innerdörr till maskinrummet.

I konkurrens med framför allt TV:nblev Saga så småningom den enda kvarvarande biografen i Oskarshamn och för att möta nya tiders krav på större valfrihet och sjunkande besöksantal såg man sig tvungen att bygga om biografen. Avsikten var att skapa fler salonger så att man kunde erbjuda olika filmer samtidigt och dessutom inte ha krav på sig att fylla den ursprungliga stora biosalongen vid varje visning. Ombyggnaden startade vid årsskiftet 2014-15.