En skock linslusar står uppställda framför kameran, i ett Oskarshamn som förändrats mycket på de drygt hundra åren sedan fotot togs. Känner du igen dig? Alla byggnader på bilden är idag rivna, sånär som på kyrkogårdsmuren, men den har flyttats i takt med att hyresgästerna på kyrkogården växt.

Den mest uppseendeväckande rivningen är den av teaterbyggnaden, strax till höger om bildens mitt. Den invigdes 23 september 1904 och blev ett mycket populärt inslag i oskarshamnarnas tillvaro. I Oskarshamns-Posten från 1910-talet berättar journalisterna på ett mycket entusiastiskt vis om de olika föreställningarna som ges. Särskilt förtjust var teaterpubliken i historieromantiska pjäser. Den första, som fick inviga teatern, var Bröllopet på Ulfåsa; en riktig klassiker med stoff från en medeltida berättelse från 1400-talet. Därefter följde pjäser såsom “Stöflett-Kathrine”, ett 1700-talsdrama i dansk hovmiljö och Lev Tolstoys “Utan Gud”.

Trots sin popularitet blev inte teatern särskilt långlivad. Byggnaden höll ut i knappt sextio år innan den revs, och efterlämnade många bittra sörjande. Byggnaden var utan tvivel i dåligt skick, men det berodde uppenbarligen inte på att den var gammal. Snarare hade det att göra med ägarnas oförmåga att underhålla teatern på ett tillfredsställande sätt. Till slut blev det helt enkelt lättast att bara riva ned alltihop.

De som kanske var allra mest besvikna var revyklubben Kometen som vid rivningen haft Oskarshamns teater som hemmascen i åtta år. På nyåret 1962 framförde kometen en svansång för sin kära teater, nyårsrevyn “Här ska rivas”. Uppsättningen var svårt outrsförföljd innan premiär, med artistkrångel och instrument som oväntat gick sönder. Generalrepetitionen hade varit urusel och på själva nyårsafton försenades föreställningen med en kvart. Men när ridån väl gick upp gav Kometen ett strålande framförande. Två inhyrda dansare kammade hem stormande applåder och ett nummer ur “West Side Story” verkar ha imponerat särskilt stort på både publik och recensenter, även om en av dem menade att “Det är några alltför vulgära repliker i manuset, stryk samtliga.”

Några månader senare var revyklubben ställd på gatan. Av teatern fanns inget spår och likaså tycks Kometens lust tagit slut. Samma år lades föreningen ned.