Innan tvättmaskiner fanns var klapphuset det bekvämaste stället att skölja sin storbyk på. Här stod man i alla fall skyddad från väder och vind, även om det inte var uppvärmt på något sätt. I Oskarshamn har det funnits Klapphus på flera olika platser. Det första låg vid norra sidan av Döderhultsviken, där inre hamnen idag ligger. 1907 hade det dock blivit så förorenat inne i viken att man flyttade klapphuset ut till Lergrundsholmen, som idag ligger under Norra kajen där den svänger söder ut. Då var det en friliggande holme så man var tvungen att bygga en träbro för man skulle nå klapphuset.

1910 byggdes ett klapphus vid Pottaskekällan som låg ungefär där Fridhemsgatan idag möter Norra Fabriksgatan. Denna källa fick sitt namn av att det där en gång fanns ett pottaskekokeri. Pottaska, Kaliumkarbonat, var under lång tid det vanligaste tvättmedlet. Den framställs genom att man helt enkelt löser upp aska från lövträ i vatten. Från början använde man lerpottor att laka ur askan i, därav namnet Pottaska. Pottaskekällan användes flitigt till att tvätta kläder i, så namnet skulle lika gärna ha kunnat syfta på det.

Det är oklart när och hur klapphuset som ni ser på bilden hamnade på Muddern (läs mer om Muddern under Bild 1). Det berättas att huset vid högvatten och frisk vind ska ha slitit sig från södra sidan av Döderhultsviken och drivit över till Muddern, på norra sidan, där det sedan blev kvar. Om detta är sant eller inte har vi inte kunnat belägga, men faktum är att det funnits ett klapphus i Gröndal som sedan försvunnit. Är det någon som har mer uppgifter om klapphus på drift så hör gärna av er till oss!