På bilden står en utländsk, mörkmuskig farbror med ett jaktgevär i näven och pratar med sin hund. I bakgrunden tornar det pampiga Oskarshamns bryggeri upp sig. Mannen har kommit till Sverige för att dela med sig till svenskarna av sin exotiska matkultur. Det som den här bayraren vill bjuda på är något som kallas för “pilsner” och är en ljus maltdryck, inte helt olik vanlig öl men mindre estrig och med en torrare karaktär. I farbrorns jäskar försiggår en konstig process där jästen istället för att flyta upp till ytan, som i redig svensköl, lägger sig som ett bottensediment. Häxkonst!

Det som är nytt och främmande (kanske särskilt när det kommer till mat och dryck?) kan sannerligen vara lite skrämmande. Som tur är erbjöd Oskarshamns bryggeri även “Misterhultsöl” som smakade precis som smålänningarna var vana.

Bryggeriet startade sin verksamhet innan Oskarshamn ens blivit stad, i det gamla Döderhultsvik. Enligt sägnen ska en av bryggeriets lokala konkurrenter, Oskarshamns Saft- och Vattenfabrik, ha uppfunnit julmusten 1926. Men ta det med en nypa salt, är du snäll.