Tycker du om porslinshundar? Du vet, sådana där spanilar som man kan se i fönstren, eller på spiselkransen, hos vissa personer. Ofta sitter hundarna i par och stirrar med sina glansiga glasyrögon på förbipasserande. Undrar var de kommer ifrån? “Helvetet”, är en populär gissning (om än felaktig). Motivet importerades av sjömän från engelska hamnstäder till Sverige, och enligt skrönor användes hundarna av sjömanshustrur för att kommunicera med en hemlig vän när maken var borta. Var hundarna vända mot varandra var kusten klar.

Under några år på 1800-talet tillverkades de blanka små styggelserna i Oskarshamn. Huset du ser på bilden är nämligen Oscarshamns Fayence- och Terracottafabriks bolag, vackert beläget i ett av stadens få korsvirkeshus. Firman kommer till Oskarshamn 1863 med bornholmaren Carl Erasmus Dam som huvudägare. Snart blir den lokale repslagarbaronen Henrik (stavn?) Hoffman involverad som en av ägarna.

Affärerna går bra. Fabriken producerar “nyttiga och vackra Hushållskärl af alla slag, med gul, grå, brun och svart stark och varaktig glasyr, äfvensom väl utförda terracotta-arbeten, såsom Statyetter, flätade Frukt-, Thebröds- och Toilettkorgar, Byggnadsprydnader, Vattenkaraffiner, Smörkylare, samt målade och lackerade arbeten.” Snart börjar emellertid Carl Dam att ana oråd. Han känner på sig att det nya järnvägsbygget kommer att ställa till det för fajansfabriken – som ligger farligt nära stationsområdet. Carl Dam övertygar därför Hoffman att köpa ut honom ur fabriken och lämnar staden. Stackars Hoffman kan bara driva fabriken ett år till, innan Carl Dams profetia går i uppfyllelse och han måste stänga ned verksamheten. Tack för en god affär!