En av Sveriges yngsta städer fyller 50 år. Men det är inte en särskilt munter bild, eller hur? Det dystra sekelskiftesmodet har målat jubileumsfirarna i svart, och de gömmer sig för det bistra vädret under sina paraplyer.

Mitt i bilden syns ett märkligt hus. Det är litet och ålderdomligt, men bröstar ändå upp sig framför det bakomliggande spritvarubolaget med det runda tornet. Kåken kallades för “Sumpen” och var betydligt äldre än den omkringliggande staden. När huset var nybyggt behövde det inte trängas med uppblåsta stenhus, utan hade fri sikt ut över åkrarna ned mot havsviken. Öknamnet kom sig av all smuts och smörja som kom rinnandes uppifrån sluttningen och samlades upp mot Sumpens utskjutande fasad.

Makarna Kopowsky hade en butik i huset. Frun ska ha varit en kraftig kvinna som skötte sina affärer från en gungstol framför disken. Försökte kunderna lämna butiken innan affärerna gjorts upp, grep fru Kopowsky tag i dem och drog dem tillbaka in. Samtidigt brukade herr Kopowsky sitta på övervåningen och spana på kvinnor som gick förbi nedanför. När han såg någon han tyckte om lockade han på dem med löften om en vacker sidensjal. Fick han napp, tror du?